Fructiera dacica

Fructiera dacică

"În C28 a apărut însă ceramică dacică întregibilă şi fragmentară. Se remarcă o fructieră (Fig. 2/2, 3/2) şi un ulcior cu o toartă, ornamentat cu linii lustruite verticale şi în reţea. Pe fundul complexului a fost descoperit un denar de la Augustus. Deocamdată complexul este singurul de acest gen amenajat pe versantul nordic, chiar dacă mult înspre culmea îngustă a dealului."

Fructiera dacica cotata

"Fructiera descoperită în interiorul locuinţei are o siluetă elegantă, o înălţime de 34 cm şi un diametru la buză de 40 cm. Baza piciorului, cu diametrul de 9,5 cm, este profilată şi probabil, ca şi restul vasului, a fost lustruită. Condiţiile concrete de păstrare a ceramicii cenuşii, în acest punct, nu permite conservarea acestui slip lustruit, decât în rare cazuri. De altfel şi ornamentul lustruit al fructierei s-a păstrat doar pe alocuri şi constă în 7 linii oblice lustruite, care se întâlnesc spre interiorul şi spre exteriorul buzei, alternativ cu alte grupări de linii (Fig. 2/2b). Recipientul a fost realizat la roata olarului dintr-o pastă fină, arsă inoxidant, căpătând astfel culoarea cenuşie. Ceea ce atrage atenţia este exfolierea unor fragmente pe la miezul buzei, exact prin zona de îmbinare a lutului aplicat de meşterul olar la realizarea acestei părţi a vasului. Buza este lată de 7 cm şi groasă de maxim 2 cm. Această situaţie concretă, de degradare a fragmentelor ceramice, a permis observarea unor detalii privind confecţionarea vasului."

Fructiera

"Pe fragmentele cu exfolierea părţii inferioare a buzei se pot observa linii oblice, în relief (Fig. 2/2a, 3/2), care reprezintă amprenta unor linii incizate pe lutul din partea inferioară a buzei (Fig. 3/2a). Aceste detalii ajută la reconstituirea modului cum era realizată buza fructierei, mai precis partea superioară a acesteia era aplicată doar după ce, în prealabil, partea inferioară, crudă, era incizată pentru ca lutul, ce urma să fie aplicat, să adere mai bine la cel care deja făcea corp comun cu vasul propriu-zis."

Fructiera 08

--

Fructiera 10

--

SketchUp 3D model: alt text

sursa text: pdf

DIN SECRETELE FRUCTIEREI DACICE 
Horea Pop* 
* Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău


CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License! Free Culture

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}