002 cetati dacice

Bibliografia online a cetăților și așezărilor dacice

 

sarmizegetusa.org

Bibliografia online a cetăților și așezărilor dacice din Munții Șureanu a luat naștere din dorința unui grup de tineri cercetători de a reuni toate resursele bibliografice disponibile legate de prezența dacică în zona menționată și de a pune la dispoziția celor interesați atât informația bibliografică propriu-zisă, cât și o parte a lucrărilor de specialitate, în măsura în care drepturile de autor o permit. Bibliografia include doar lucrări cu caracter științific.

Scopul acestui demers este acela de a realiza un instrument de lucru ușor accesibil, indispensabil celor ce doresc să studieze locuirea dacică din Munții Șureanu, fenomenul aglomerărilor protourbane din zonă, al apariției cetăților fortificate amplasate pe înălțimi, nucleul regatului dac cu toate aspectele sale – politice, economice, militare, religioase, artistice –, războaiele daco-romane, precum și epoca dacică în general.

Structura bibliografiei urmărește 5 categorii:

1. Bibliografia generală
2. Bibliografia cetăților dacice si a altor elemente de fortificatie
3. Bibliografia așezărilor dacice
4. Bibliografia tezaurelor și a descoperirilor izolate de epocă dacică
5. Bibliografia prezenței romane în Munții Șureanu până la Hadrian

Site-ul se află într-un stadiu incipient, dar se va dezvolta pe măsură ce noi categorii vor fi finalizate și adăugate. Bibliografia va fi updatată permanent.

Bibliografia online a cetăților și așezărilor dacice din Munții Șureanu (BiblioDac) este un proiect al Centrului de Studii al Fundației Dacica, inițiat în anul 2012, ce se va finaliza în anul 2015. Mai multe detalii despre acest proiect și despre stadiul realizării lui, în curând pe pagina de internet a Centrului de Studii.

Echipa:
Dr. Aurora Pețan, director Centrul de Studii al Fundației Dacica
Daniel-Florin Andreca, student, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Drd. Raluca-Eliza Bătrânoiu, Universitatea București

Colaboratori:
Andrei Mihai, master, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

Cei ce doresc să colaboreze la realizarea acestei bibliografii ori să semnaleze completări sau erori, ne pot contacta la adresa de email . Vă mulțumim anticipat! Le mulțumim pentru sprijin celor ce au muncit la scanarea/fotografierea documentelor.

creat de © 2013-2015 Fundația Dacica

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}