Ceramica protodacica v2 1 cover

Ceramica protodacică, vase bitronconice (2)

Ceramica se numară printre cele mai frecvente și abundente urme arheologice ale antichității și implicit numeroasă, atît în așezările, cît și în necropolele daco-geților. Ea face parte integrantă din cultura materială îi ilustrează gradul de dezvoltare a acesteia. ("> Crisan, IH - Ceramica daco getica - Cu speciala privire la Transilvania, Editura Științifică, București 1969. 530 p.

sursa date: Crisan, IH - Ceramica daco getica - Cu speciala privire la Transilvania

Cu mulțumiri celor de la cimec - Institutul National al Patrimoniului, care au scanat și permis accesul la cărți publicate de specialiști și bineînțeles, dnei Aurora Pețan, al cărei site sarmizegetusa.org, oferă acces la puținele date publicate de oficiali.


Ceramica protodacică - vase bitronconice (1)


Avînd ca bază desene și date publicate de către specialiștii oficiali, cercetători ai civilizației dacice, vectorizez desenele și creez modelele 3D ale ceramicii dacice. Am pornit de la o idee mai veche, aceea de a crea o bază de date cu modele 3D ale civilizației dacice pe care sa le pot expune în Muzeul virtual 3D al civilizației dacice, iar în acest moment am reluat modelarea 3D a ceramicii dacice, impulsionat de articolul celor de la ENDA - Dacia 3D - Ceramica.

Ceramica protodacică (sec. VI-V i.e.n.)

Vasul bitronconic Din punct de vedere al tehnicii de confecționare, marea majoritate a vaselor bitronconice aparțin categoriei b, cu slip lustruit, însă nu lipsesc nici cele poroase fără lustru. Din punct de vedere tipologic, acestea ar putea fi împărțite în trei tipuri.


. "Vas bitronconic de la Ciumbrud", ceramică protodacică (pe baza schiței din 1969)

ceramica protodacica

--

. "Vas bitronconic de la Dezmir", ceramică protodacică (pe baza schiței din 1969)

ceramica protodacica

--

. "Vas bitronconic de la Tîrgu Mureș", ceramică protodacică (pe baza schiței din 1969)

ceramica protodacica

--

. "Vas bitronconic de la Tîrgu Mureș", ceramică protodacică (pe baza schiței din 1969)

ceramica protodacica

--


alte informații:


CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License! Free Culture

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}