Tiamarcos inscriptie

Inscripția "Tiamarcos" - 3D model

Complex arheologic identificat pe teritoriul localităților Ocnița și Cosota (Ocnele Mari, Vîlcea).

Cetatea este situată la altitudinea de 600 m, pe o înălțime în formă de potcoava, în sistemul de aparare al căreia, pe lîngă valuri de pămînt și palisade de lemn intră și ziduri de piatră fasonată.

Necropola așezării e situată la poalele uneia dintre coline și e compusă din morminte de incinerație, fără tumuli, și din gropi simple sau doar urne, toate în număr de cca. 100. Cetatea mai dispunea de ateliere de prelucrare a fierului, a pietrei, a bronzului și a argintului.

Elementul principal al cetății îl constituie edificiul supranumit „palatul”. Acest avea mai multe încăperi subterane, săpate în stîncă. Restul clădirii a fost de lemn și a ars în urma unui incendiu care a distrus așezarea.

În anul 1973, într-una din încăperile subterane ale edificiului s-au descoperit fragmente dintr-un chiup mare (vas pentru pastrarea proviziilor), care poartă o inscripție. Sub buza acestuia, înainte de ardere s-a scris cu caractere grecești: -BASILE (US) TIAMARCO (S)- (conf. I.I.Russu, 1976) care s-ar traduce prin: „vasul regelui Tiamarcos”

Pe baza cîtorva poze ale unei copii după acel fragment, realizate la Muzeul Militar Național, am creat un model 3D.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}