Cover soare de andezit

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia

"Soarele de andezit" de la Sarmizegetusa Regia v.6 - o completare a variantei anterioare (v.5).

În discuții pe baza variantei v.5, ca urmare a unei teorii a lui Radu Oltean cu privire la latura din dreptul canalului de piatră, am creat această completare, ce o consider posibilă și explicativă pentru cîteva nelămuriri anterioare.

Pe scurt, ea presupune existența unei acoperiri a canalului cu niște blocuri "în oglindă" ale jgheabului de piatră.

Specialiștii oficiali au publicat poze (se poate observa și la fața locului) cu zona Piațetei pavate, unde canalul este acoperit, și au mai publicat o poză cu o porțiune a canalului pe zona de sub Templul patrulater de andezit II, loc unde de asemenea este acoperit.

Piațeta pavatăPiateta pavata

Canalul de piatră de sub Templul patrulater de andezit1954

Oficialii nu au scris clar si detaliat despre ceea ce au găsit deasupra canalului în zona Soarelui de andezit sau în celelalte părți ale lui.


Varianta în care acest canal era acoperit ar putea lămuri cîteva aspecte ce în varianta oficială (reconstruită în realitate) sînt inexacte și improbabil să fi putut fi așa.

reconstituire virtuală v.6soare andezit

În varianta oficială, specialiștii au construit un zid paralel și lipit de jgheabul de piatră, în care au intercalat și acel bloc sub formă de jumatate de lighean. Apare într-o poză din acea perioada, dar nespecificată data. El nu apare în poza de la dezvelire (de asemenea, nici această poză nu poate fi datată cu exactitate) și probabil că l-au realizat din blocuri căzute din zidul de susținere a Terasei a X-a de lîngă.

Soare de andezit dezvelire

S-au folosit de zid ca să susțină placa de beton pe care au turnat-o deasupra și care reprezintă în viziunea lor o restaurare a celor 5 raze pe care le înlocuiește. Însă n-au ținut cont de forma specială a celorlalte raze, ce sînt scobite la interior pe cel puțin pe jumatate din înălțimea plăcilor. Asta înseamnă că dacă ar fi existat acel zid, iar ei ar fi realizat placa exact cu aceeași formă, ar fi trebuit să-l facă din blocuri de calcar cu cel puțin 15 cm mai înalte.

Destul de ilogic și puțin probabil ca dacii să fi ales acea variantă, ce presupunea și o muncă în plus inutilă. Asta se poate observa din faptul că actualei plăci de beton armat, pe lîngă grosimea suplimentară, sprijinirea intermediară cu acel zid, i-au mai pus la marginea exterioară și un bolovan pentru proptire.

Soare de andezit 2008

La ce au putut construi dacii la Sarmizegetusa Regia, cred că varianta realizării unei construcții cu 10 plăci de aproximativ 2 tone fiecare, care să aibă în consolă două plăci sprijinite pe un bolovan este foarte puțin probabilă.


Reconstituirea virtuala ipotetica a "Soarelui de andezit" v.6

Soare de andezit 0010

prezentare:

  • - blocurile de calcar ce ar acoperi canalul, ar fi de asemenea, pe de o parte punctele de susținere pentru cele două raze de andezit, iar pe de altă parte, ar fi susținut umplutura de pămînt din interiorul "cercului" de blocuri de calcar, ce reprezintă fundația.
  • - forma lor, cu acea scobitură la mijloc, și cu cele două laterale destul de subțiri, ar putea fi și explicația pentru care sub cele 4 tone ale celor două raze, e probabil că s-au fărîmat în timp, angrenînd apoi distrugerea în mare parte a plintelor de andezit.

reconstituire 3D virtuala

Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire
Reconstituire

suprapunere a ruinelor descoperite peste reconstituirea virtuală 3D ipotetică

Reconstituire


secțiune a "Soarelui de andezit" - reconstituirea virtuală 3D ipotetică

Sectiune Reconstituire


3D SketchUp model :concluzii parțiale:

  • Pînă cînd specialiștii oficiali vor publica datele obținute din cercetările arheologice sistematice și mai cu seamă notițele celor care au săpat în anii '50 la Sarmizegetusa Regia, această variantă este doar o teorie, cred, destul de logică și care este cu mult mai bună decît varianta oficială.
    Mulțumiri dlui Radu Oltean pentru idee! Și, de asemenea, dnei Aurora Pețan și dlui Corneliu Ionescu, pentru informații!
  • Cum nu am date exacte despre dimensiunile blocurilor de calcar, nici cele ale rîndului 2 al cercului și nici ale jgheaburilor, pot doar să precizez că am folosit pentru această variantă înalțimea de 45 cm la ambele.


alte informații:


CC BY-SA 4.0 - This is a Free Culture License! Free Culture

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}